Horizon Elementary School Renovation, Smithville R-II School District

Smithville, Missouri

highlights

Total: 71,270 SF

Renovation: 26,860 SF

K-6th Grades

Extra Project Due to Cost Savings

description

Horizon Elementary was not initially on the radar when the District developed a work plan for their newly approved bond issue. However, because of frugal spending and significant cost savings on other District projects, we implemented a variety of elements to bring parity to all the elementary schools in the District. For Horizon Elementary, this included a new secure entrance, lobby, office, collaborative classrooms, and updated finishes and paint. Color palettes were coordinated to give each elementary school its own form of branding and identity.

We utilized inventive cost-saving measures and elements of materiality to create a modern look and layouts. The cafeteria spaces were aesthetically elevated and the acoustics were improved. The pattern in the carpet was introduced as a wayfinding strategy throughout the school and key existing classrooms were converted to collaboration areas and maker spaces with folding glass partitions. This design allowed for the retention of classrooms while introducing collaborative space to the school. Small changes added up to a big impact on the building for students and staff.

Photos by: Matt Kocourek Photography

Horizon Elementary School Renovation, Smithville R-II School District

Smithville, Missouri

highlights

Total: 71,270 SF

Renovation: 26,860 SF

K-6th Grades

Extra Project Due to Cost Savings

description

Horizon Elementary was not initially on the radar when the District developed a work plan for their newly approved bond issue. However, because of frugal spending and significant cost savings on other District projects, we implemented a variety of elements to bring parity to all the elementary schools in the District. For Horizon Elementary, this included a new secure entrance, lobby, office, collaborative classrooms, and updated finishes and paint. Color palettes were coordinated to give each elementary school its own form of branding and identity.

We utilized inventive cost-saving measures and elements of materiality to create a modern look and layouts. The cafeteria spaces were aesthetically elevated and the acoustics were improved. The pattern in the carpet was introduced as a wayfinding strategy throughout the school and key existing classrooms were converted to collaboration areas and maker spaces with folding glass partitions. This design allowed for the retention of classrooms while introducing collaborative space to the school. Small changes added up to a big impact on the building for students and staff.

Photos by: Matt Kocourek Photography