Marion Bloch Neuroscience Institute, Saint Luke’s Health System

Kansas City, Missouri

highlights

88,000 SF

68 Private Rooms

4 Operating Rooms

13-bed Recovery Room

18 Neurointensive Care Beds

description

The only dedicated neuroscience hospital in Kansas City, Saint Luke’s Neuroscience Institute was the result of a commitment from the hospital to fund the project. One of the main goals of this remodel project was to create a strong first impression with a front door that reflects the hospital’s high-quality standard of care and emphasizing patients and their families by offering a feeling of destination and sense of arrival.

Visitors entering through the garage are spilled onto a welcoming open pathway into the atrium lobby. The original space was a vast 3-story atrium with a small information desk that was difficult to find and intimidating walls. The remodeled space provides a bright and welcoming space for volunteers that assist families with their way-finding needs.

The atrium was in-filled with a staircase that links multiple floors and a series of family spaces. This arrangement further simplified way-finding and provides for a comforting, supportive atmosphere. Individuals waiting for loved ones now have family-oriented spaces with added daylight from the atrium and courtyard glass. Relaxing hues and use of wood and other natural surfaces imparts feelings of warmth by creating a connection to the environment.

Photos by: Edward C. Robinson III

Marion Bloch Neuroscience Institute, Saint Luke’s Health System

Kansas City, Missouri

highlights

88,000 SF

68 Private Rooms

4 Operating Rooms

13-bed Recovery Room

18 Neurointensive Care Beds

description

The only dedicated neuroscience hospital in Kansas City, Saint Luke’s Neuroscience Institute was the result of a commitment from the hospital to fund the project. One of the main goals of this remodel project was to create a strong first impression with a front door that reflects the hospital’s high-quality standard of care and emphasizing patients and their families by offering a feeling of destination and sense of arrival.

Visitors entering through the garage are spilled onto a welcoming open pathway into the atrium lobby. The original space was a vast 3-story atrium with a small information desk that was difficult to find and intimidating walls. The remodeled space provides a bright and welcoming space for volunteers that assist families with their way-finding needs.

The atrium was in-filled with a staircase that links multiple floors and a series of family spaces. This arrangement further simplified way-finding and provides for a comforting, supportive atmosphere. Individuals waiting for loved ones now have family-oriented spaces with added daylight from the atrium and courtyard glass. Relaxing hues and use of wood and other natural surfaces imparts feelings of warmth by creating a connection to the environment.

Photos by: Edward C. Robinson III