Maple Elementary School, Smithville R-II School District

Smithville, Missouri

highlights

67,890 SF

K-6th Grades

Modern Secure Entry

Flexible Learning Spaces

description

Maple Elementary School was originally built in 1956 and subsequently added onto multiple times. The school was in desperate need of an upgrade in order to meet the educational needs of the community.

An important element of this project was bringing parity to three elementary schools in the District that were built in 1956, 1989, and 2018.

One challenge was adding a small entry in the front with modern security functions while maintaining the historical aesthetic. This addition replaced a narrow corridor and counter that served as the main entrance for decades. Now Maple has a front entrance containing a nurses office, administrative offices, and a secure vestibule with better circulation through the new open interior entry.

In addition to the front façade, the classrooms were updated with movable glass walls allowing teachers to team teach and giving students the ability to work collaboratively. An innovations lab and art room were also added. Nearly the entire building was updated with new finishes and accessible technology.

New roofs, mechanical, lighting, and parking upgrades were also part of the refresh of this community institution that was fully transformed during summer break.

Photos by: Matt Kocourek Photography

Maple Elementary School, Smithville R-II School District

Smithville, Missouri

highlights

67,890 SF

K-6th Grades

Modern Secure Entry

Flexible Learning Spaces

description

Maple Elementary School was originally built in 1956 and subsequently added onto multiple times. The school was in desperate need of an upgrade in order to meet the educational needs of the community.

An important element of this project was bringing parity to three elementary schools in the District that were built in 1956, 1989, and 2018.

One challenge was adding a small entry in the front with modern security functions while maintaining the historical aesthetic. This addition replaced a narrow corridor and counter that served as the main entrance for decades. Now Maple has a front entrance containing a nurses office, administrative offices, and a secure vestibule with better circulation through the new open interior entry.

In addition to the front façade, the classrooms were updated with movable glass walls allowing teachers to team teach and giving students the ability to work collaboratively. An innovations lab and art room were also added. Nearly the entire building was updated with new finishes and accessible technology.

New roofs, mechanical, lighting, and parking upgrades were also part of the refresh of this community institution that was fully transformed during summer break.

Photos by: Matt Kocourek Photography