Center for Academic Achievement, Shawnee Mission School District

Overland Park, Kansas

recognition

2018 Honorable Mention in Learning by Design Architectural and Interior Design Awards Program

highlights

147,000 SF

LEED Silver Standards

Advanced/Technical Studies Programs

description

The new Shawnee Mission School District Center for Academic Achievement uses innovative approaches to create a unique, effective learning environment while addressing concerns regarding the growth of advanced/technical studies programs, outdated space, and lack of building continuity.

In the cohesive space, administrators connect more directly with students and share goals and ideas more collaboratively. Designed to LEED Silver standards, the facility features natural daylighting, recycled/recyclable materials and a 2-story living wall that provides for cleaner air and added beauty. The backdrop was consciously designed as a blank canvas, so the materials and interior architecture are the focal point and lend the building a classic look for the client that will not soon be outdated.

A flexible, integrated layout with materials chosen for durability, sustainability, efficiency, and visual appeal encourages interactions that broaden perspectives and create collaborative learning opportunities for students, teachers, and administrators.

Photos by: Randy Braley Photography

Center for Academic Achievement, Shawnee Mission School District

Overland Park, Kansas

recognition

2018 Honorable Mention in Learning by Design Architectural and Interior Design Awards Program

highlights

147,000 SF

LEED Silver Standards

Advanced/Technical Studies Programs

description

The new Shawnee Mission School District Center for Academic Achievement uses innovative approaches to create a unique, effective learning environment while addressing concerns regarding the growth of advanced/technical studies programs, outdated space, and lack of building continuity.

In the cohesive space, administrators connect more directly with students and share goals and ideas more collaboratively. Designed to LEED Silver standards, the facility features natural daylighting, recycled/recyclable materials and a 2-story living wall that provides for cleaner air and added beauty. The backdrop was consciously designed as a blank canvas, so the materials and interior architecture are the focal point and lend the building a classic look for the client that will not soon be outdated.

A flexible, integrated layout with materials chosen for durability, sustainability, efficiency, and visual appeal encourages interactions that broaden perspectives and create collaborative learning opportunities for students, teachers, and administrators.

Photos by: Randy Braley Photography